„Направете ја таа непријатна пауза“: 4 совети за успех на Тим Кук

109

Не мора да сте од светот на технологијата за да го препознаете ова име, Тим Кук.

Извршниот директор на Apple од 2011 година го продолжи наследството на Стив Џобс како лидер. Apple е без сомнение најголемата и највлијателната компанија. Џобс, основачот на компанијата, е икона за многумина кои сонуваат да го предизвикаат досегот на технологијата и да иновираат во овој простор. Кук не само што ја презеде улогата на извршен директор, туку и тешката мантија на многу сакан иноватор.

Кук ги надмина очекувањата на сите и се покажа како можеби најдобриот можен лидер кој по заминувањето на Џобс може да му треба на Apple. Откако ја презеде улогата на извршен директор, Кук произведе голем број иновации, вклучувајќи го и Apple Watch што ја менува играта во тој сегмент на пазарот. Часовникот го кажува времето, но може да го следи и пулсот, да ве известува за повици, пораки и е-пошта, да ве води и многу повеќе. Неговата кариера им обезбеди на потенцијалните лидери низа лекции за постигнување и одржување на успехот. Ова се четири лекции од Кук кои ќе ви помогнат да бидете успешни исто како него:

1. Бидете визионер
Тим Кук ја презеде досега добро етаблираната компанија од Џобс. Знаеше дека треба да ја изгради компанијата, уште повеќе, за да не дозволи Apple да стагнира. Во тој момент, Apple не можеше да застане и да ја изгуби важноста. Кук ги поздрави промените и прилагодувањата на компанијата и нејзините производи. Клучната предност од ова е тоа што секогаш имате свои цели, идеи и проекти на кои треба да работите. Ова важи и за сите професии како уметници, инженери, претприемачи итн. Ако сте јасни за вашите цели, ќе ве одведе на вистинскиот пат бидејќи ќе бидете фокусирани.

2. Одете напред без да го заборавите минатото
Мора да се фокусираме на она што се случува во нашиот свет во моментов за да разбереме што им треба на луѓето и да научиме да ги задоволуваме тие потреби. Сепак, важно е да се запамети дека светот постојано се менува и дека она што може да функционира денес, можеби нема утре. Затоа, мора да имате план за тоа како ќе се прилагодите на променливите околности. На пример, Кук се фокусира на денешните потреби на потрошувачите за паметен телефон, но во исто време секогаш е во потрага по нови функции и функции за производите на Apple. Ова ќе обезбеди дека компанијата ќе продолжи да расте. Apple е основан во 1976 година, но никогаш не престанал да се развива. Лекцијата овде е дека треба да го разбереме нашето минато и да дејствуваме во сегашноста.

3. Имајте храброст да се истакнете
За да се постигне успех, важно е да се направи повеќе од она што го прават сите други. Следењето на истиот пат како и сите други ќе ве доведе до еден куп заменливи алтернативи. Создавањето сопствен пат е единствениот начин да се истакнете. Можете да ги следите советите на другите или да поминете низ вратите што некој ви ги отворил пред вас, но за да бидете успешни, мора да го внесете сопствениот идентитет во вашиот бизнис. Ова се случува кога сте автентични и верни на вашата визија и ви помага да останете во чекор со конкуренцијата.

4. Направете ја таа непријатна пауза
Извршниот директор на Apple цврсто верува во одвојувањето време за размислување пред да одговори, дури и ако тишината станува непријатна. Го следи таканареченото „правило на незгодна тишина“, кое едноставно ви овозможува да донесувате подобри одлуки, да ги намалите грешките и ефективно да комуницирате. Едноставно, но ефективно правило бара од вас да одвоите неколку минути за да размислите пред да одговорите на прашања за вашето мислење. Кога ќе добиете одговор, кажете го само ако сте сигурни дека тоа е најдобриот одговор и решение и ако е подготвен да се сподели. Ова станува предизвик, но „Рим не беше изграден за еден ден“, примената на правилата е постепен процес.

Сепак, ова правило не значи дека го губите човечкиот контакт. Кук, спротивно на популарното верување, не е поврзан со својот паметен телефон или лаптоп цел ден. Всушност, тој го цени одвојувањето од уредите и директната комуникација со луѓето. Џобс имаше сличен пристап и тоа му помогна да изгради силна основа во комуникацијата со луѓето во Apple. Технологијата може да ни помогне да научиме многу работи, но не треба да дозволиме да ги преземе нашите врски во реалниот свет.

Фото: facebook