Наскоро започнува изградба на најголемата соларна централа во регионот

65

По две години чекање, компанијата Acciona Energía деновиве ќе добие енергетска дозвола за најголемата соларна централа во Хрватска (и регионот), со моќност од 150 мегавати, која планира да ја изгради на платото Миљевац во Шибеник. -Округот Книн на државно земјиште.
Во прашање е SE Promina, која е инвестиција од околу 100 милиони евра, како што претходно најави таа компанија во сопственост на шпанскиот претприемач од областа на обновливите извори на енергија, Acciona Energía. Истата компанија наскоро ќе започне со изградба на два нови ветерни електрани во Далмација: Опор (27 мегавати) и Бораја II (45 мегавати), со вкупно 16 ветерни турбини кои треба да произведуваат 203 гигавати електрична енергија годишно, пишува Јутарњи лист.

Изградбата на соларната централа „Промина“ ќе трае една година, а дневно ќе се ангажираат по 200 работници.

Шибеничко-книнската жупанија е вистинско „елдорадо“ за амбициите на „енергетските инвеститори“ кои последните година-две интензивно и упорно ги посетуваат градовите и општините, најмногу во Буковица и Загора, ветувајќи дека ќе го оживеат целиот регион што со децении е запоставен.