Nationwide и Generali најавија нов заеднички инвестициски проект N2G Worldwide Insurance Services

60

Полека, но сигурно осигурителните и финансиските компании продолжуваат да бараат начин за да се шират надвор од своите граници, со цел да го зголемат своето портфолио на меѓународно ниво.

Токму такви компании се Nationwide Mutual Insurance Company (Nationwide), една од најголемите компании за осигурување и финансиски услуги во САД и Generali, една од најголемите светски осигурителни компании и менаџерско портфолио на средства, преку својата деловна единица Generali Global Corporate & Commercial (GC&C) специјализирана за осигурување на имот и несреќи.

Двете компании најавија создавање на N2G Worldwide Insurance Services, LLC (N2G) за да обезбедат меѓународни решенија за нивните клиенти. Во денешниот контекст, забележаната премија во сегментот на комерцијална сопственост и жртви на осигурување во меѓународни програми се проценува на 33 милијарди американски долари на пазарите во САД и во Европа.

Nationwide и Generali кои најпознатите рејтинг куќи A.M. Best i Standard & Poor’s ги оценија со оценка А, и која оценка никогаш не паднала под А, претставуваат можност во која најмногу можат да се потпрат и да веруваат брокерите и агентите.

Овиe две компании бизнис соработката ќе ја започнат во вториот квартал на 2020 година и ќе се фокусираат исклучиво на потребите на клиентите од меѓународно трговско осигурување.

N2G ексклузивно ќе промовира, дистрибуира и администрира решенија за осигурување за изложеност на меѓународни ризици во име на обете организации. Бизнисот ќе се одвива преку независни агенти, брокери и трговци на големо и ќе се потпира на силните ресурси на Nationwide – добро познат бренд на американскиот пазар и неговите дистрибутивни капацитети, како и на печатот на Generali кој е водечки глобален осигурител со широка меѓународна мрежа и маркетинг способности во спектарот на имот и жртви.

Комбинирајќи ги ресурсите и на национално ниво, N2G ќе биде соодветно позициониран да одговори на потребите на мултинационалните компании кои работат во САД, како и на американските клиенти со комплексни меѓународни потреби за осигурување.

Бил Скапоф ќе го предводи N2G како главен извршен директор. Скапоф му се придружи на Generali во 2015 година како  извршен потпретседател и главен извршител за преземање на одговорност. Скапоф е виш извршен директор за продажба и управување со над 30 години искуство во развој и промоција на многу успешни производи, стратегии за дистрибуција и маркетинг продажба со што стана еден од најистакнатите осигурителни играчи во овој сегмент.

Фото: Generali