Не се подготвени за ризик – Што очекуваат милионерите од 2022 година?

22
Очекувањата на богатите инвеститори и понатаму се наклонети кон акциите „бикови“, а во 2022 година очекуваат повисоки каматни стапки и даночни стапки.

Во традиционалната анкета на CNBC, 41 отсто од милионерите очекуваат економијата да зајакне следната година, во споредба со 35 отсто кои велат дека ќе ослабне.

Нешто повеќе од половина, 52 проценти, очекуваат S&P 500 да ја заврши 2022 година со најниска стапка на раст од 5 проценти.

Но, еден наод од истражувањето е поилустративен кога станува збор за очекувањата на инвеститорите и сигнализира опаѓање на ентузијазмот и слабеење на севкупната подготвеност за преземање ризици иако пазарот успешно го надминува неодамнешниот бран на пандемии и стравувањата на ФЕД за тековите на берзата.

Двапати годишно, CNBC како дел од „Анкетата за милионери“ ги прашува инвеститорите според кои главни класи на средства планираат да ја зголемат изложеноста во текот на следната година.

Во последното истражување беа вклучени 750 инвеститори кои генерално изразија помал ентузијазам во однос на пролетта 2021 година.

Процентот на милионери кои велат дека ќе ги зголемат инвестициите е намален во сите класи на средства, вклучувајќи акции, инвестициски имот, алтернативни инвестиции, меѓународни инвестиции и благородни метали.