Неактивен вулкан доволен за напојување на „Bitcoin City“ во Ел Салвадор?

51

Претседателот на Салвадор, Наиб Букеле, рече дека вработените ќе можат да користат геотермална енергија од еден од неактивните вулкани во земјата за напојување на нивниот проект „Bitcoin City“

Според Наиб Букеле, доколку потрошувачката на енергија на планираниот град во земјата го надмине капацитетот на вулканот, геотермалната енергија може да се добие од други локации.

Во неделниот извештај, Букеле рече дека има 90 отсто шанси вулканот Кончагуа да се користи за снабдување со 42 мегавати – „доволно за да се обезбеди енергија на целиот „Bitcoin City“, според претседателот. Салвадорскиот лидер рече дека државната компанија за електрична енергија LaGeo продолжува да го зголемува своето производство на геотермална енергија од различни вулкани во земјата, а се верува дека една локација може да произведе 95 MW.

Кончагва, лоцирана во близина на источната граница на Ел Салвадор и со поглед на заливот Фонсека, нема потврдени историски ерупции. Според Букеле, доколку потрошувачката на енергија на планираниот „Bitcoin City“ во земјата го надминува капацитетот на вулканот, таа може да се добие од други извори. Тој рече дека секој вишок на енергија, исто така, ќе се користи за ископување на Bitcoin (BTC) за да се додаде во ризницата на Ел Салвадор.
Букеле претходно објави неколку набавки на криптовалути во вкупна вредност од 1.391 BTC – повеќе од 57,7 милиони долари во моментот на објавувањето, по краткиот пад на цената под 40.000 долари.

Букеле прво му понуди на LaGeo да обезбеди некои од своите капацитети на рударите на BTC во јуни, набргу откако ја објави својата намера да го направи крипто средството законско за плаќање. Во ноември, претседателот на Ел Салвадор рече дека земјата планира да изгради „Bitcoin City“, финансиран од 1 милијарда долари во BTC обврзници. Двете криптовалути Bitfinex и Blockstream рекоа дека планираат да ја поддржат иницијативата.

Претседателот има за цел да го претвори „Bitcoin City“ во целосно функционален град со работни места во туризмот, градежништвото, трговијата и инженерството. Се известува дека жителите нема да плаќаат даноци за капитални добивки, приходи, имот или плати.