Недостатокот на чипови може да трае уште две години

68

Недостатокот на чипови што го нарушуваат глобалното производство на автомобили може да продолжи во текот на 2022 година, па дури и 2023 година, рече претседателот на водечкиот германски производител на автомобили, Дајмлер Мерцедес-Бенц. „Ковид-19“ беше стрес-тест за индустријата на која и треба детален преглед на синџирите на снабдување“, рече Ола Калениус.

Понудата на полупроводници не успеа да ја задоволи побарувачката во широк спектар на индустрии, пишува Би -Би -Си. Ова вклучува производство на автомобили, што овозможи брзо закрепнување од пандемијата. Недостатокот се влоши со „локдаунот“ во Малезија, што, според Калениус, значително ќе влијае на производството и продажбата во третиот квартал.

Производителите на чипови најавуваат дека недостатокот ќе продолжи во 2022 година од структурна гледна точка, а потоа постепено ќе се подобрува. Ова би значело дека проблемите би можеле да продолжат и во 2023 година, но веројатно не на исто ниво како во последните неколку месеци.

Според Хералд Кругер, член на управниот одбор на Бош, еден од најголемите светски снабдувачи на делови и системи, главната причина за недостатокот на понуда на автомобилскиот пазар е „драматичното“ зголемување на побарувачката. Тој рече дека пред една година, за време на „мрачната ера на короната“, никој не очекуваше толку брзо закрепнување на пазарот на автомобили.