Недостигот од полупроводници би можел да трае до крајот на 2024 година

30

Глобалната индустрија за чипови сè уште се обидува да го достигне заостатокот и нарачките, што ги зголеми цените драстично и ја забави испораката на производи во многу сектори.

Иако се чини дека компјутерската, мобилната и автомобилската индустрија најмногу страдаат во моментов, проблемот е многу поголем. Сите индустрии во процесот на дигитализација се погодени од недостигот на чипови, вклучувајќи ја потрошувачката електроника, домашните апарати, индустријата за соларни панели и електрична енергија, Интернетот на нештата, како и производството на LED светилки и штедливи светилки.

Иако некои анализи тврдат дека глобалната понуда и побарувачка ќе бидат избалансирани во текот на првиот квартал од 2024 година, во случај на дополнителни негативни движења, кои се сигурни, закрепнувањето може да се одложи за уште шест до девет месеци.

Во најновиот извештај на меѓународната консултантска компанија Horváth се вели дека недостигот на полупроводници може да трае до крајот на следната година.

Причината за долгорочното нарушување лежи во екстремната чувствителност на овој високотехнолошки производ и на најмалите промени на пазарот, но и во огромната побарувачка, која се зголемува. Според последните анализи, недостигот бил предизвикан и од уникатните карактеристики на оваа компонента, од која зависи современиот свет.

„За производство на чипови се користи исклучително сложена технологија, а слободните капацитети кои можат брзо да го зголемат производството, за да се израмни со растечката побарувачка, речиси и да ги нема. Фазата на воведување нови производи, менување дизајни и проширување на постојните производни линии понекогаш трае и до една година, а секоја, дури и најмала промена во таквите високо специјализирани производствени процеси, може значително да влијае на перформансите на фабриката и времето на испорака“, рече Роберт Ќузела-Пиљац. од меѓународната консултантска компанија Horváth.

Сепак, се претпоставува дека пазарот на полупроводници ќе ја пробие годишната граница од 1.000 милијарди долари до 2030 година, што е поттикнато од силниот пораст на е-мобилноста, Интернетот на нештата (IoT), но и технологиите за намалување на последиците од климата. промена и заштита на животната средина.

Шоковите што ја погодија индустријата за полупроводници започнаа со затворање на фабрики и намалување на производството низ Југоисточна Азија на почетокот на 2020 година поради пандемијата на коронавирус. Потоа, за релативно краток временски период, рестартирањето на економијата резултираше со исклучително зголемување на побарувачката за овој вид производи, а потоа 2022 година донесе сосема нови предизвици на економски и на геополитички план, се вели во соопштението.

Одредени економии, особено западноевропските, би можеле да закрепнат порано, но тензиите, главно поврзани со војната во Украина, како и сè уште актуелните ограничувања за коронавирусот во одредени делови на Азија, значително ќе го продолжат тоа закрепнување. Затоа постои можност недостигот да се продолжи до крајот на следната година.