Некои централни банки планираат да ги зголемат своите златни резерви во рок од една година

28

Неколку централни банки планираат да ги зголемат своите златни резерви во рок од една година поради тековната макроекономска и политичка несигурност и покрај високите цени на благородниот метал, објави Светскиот совет за злато (WGC) во своето годишно истражување.

Побарувачката на централните банки за злато се зголеми во последните две години бидејќи некои земји ги диверзифицираат своите девизни резерви. Нивната побарувачка придонесе за растот на цената на златото во март и мај, а цената на самото место достигна рекордни 2.449,89 долари за унца на 20 мај, пренесува Ројтерс.

„И покрај рекордната побарувачка од официјалниот сектор во последните две години, заедно со зголемените цени на златото, многу менаџери на резерви сè уште го задржуваат својот ентузијазам за злато“, рече Шаокаи Фан, шеф на централниот банкарски сектор на WGC.

Истражувањето, кое беше спроведено во периодот февруари-април и опфати вкупно 69 одговори, покажа дека 29 отсто од централните банки очекуваат да ги зголемат сопствените резерви на злато во следните 12 месеци.

Ова е највисокото ниво откако WGC го започна истражувањето во 2018 година и се споредува со 24 проценти во 2023 година.

WGC рече дека 81 отсто од испитаниците очекуваат златните резерви на глобалната централна банка да се зголемат во текот на следните 12 месеци, во споредба со 71 отсто пред една година.

Околу 41 отсто од 58-те испитаници ги навеле домашните магацини како трезори во кои се чуваат нивните златни резерви, во споредба со 35 отсто во 2023 година. Сепак, Банката на Англија останува најпопуларна локација и била именувана во 55 отсто од одговорите.

Меѓу 57-те испитаници, 15 отсто рекле дека планираат на некој начин да ги променат аранжманите за складирање злато во наредната година, во споредба со шест отсто во 2023 година. Ова вклучува диверзификација на складирањето во странство, како и зголемување или намалување на домашното складирање.