Нема купувачи за биткоин обврзниците на Ел Салвадор

8

Инвеститорите не се натпреваруваат да ги купат деноминираните во биткоин обврзници, а земјата не успеа да привлече ниту еден купувач, според Блумберг.

Претседателот Наиб Букеле се обидува да собере 1 милијарда долари во обврзници деноминирани во биткоин, иако наместо финансирање, досега добиваше скептицизам од рејтинг агенциите и Меѓународниот монетарен фонд (ММФ).

ММФ, исто така, ја критикуваше одлуката на Букеле да го направи биткоинот официјално средство за плаќање во неговата земја и ја повика владата да ја преиспита својата зависност од криптовалутите.

Традиционалните државни обврзници на Ел Салвадор, кои доспеваат во 2032 година, сега имаат камата од 24%. Ова е прилично високо ниво, што сугерира дека пазарите го сметаат долгот како висок ризик и се подготвуваат за неисполнување на обврските.

Кога Букеле го претстави својот план за биткоин обврзници во ноември, долгот на земјата во долари падна на рекордно ниско ниво, според Блумберг. Во февруари, Fitch Ratings го намали рејтингот CCC на Ел Салвадор, наведувајќи ја зависноста на земјата од краткорочниот долг и ограничените финансиски ресурси.

Сепак, министерот за финансии на Ел Салвадор рече дека ризикот од неисполнување на долгот на земјата е „нула“.

Инвеститорите се загрижени дали Ел Салвадор ќе може да продолжи да плаќа за своите обврзници, но и за желбата на земјата да продолжи да го сервисира долгот.

Во ноември, Букеле објави дека половина од 1 милијарда долари собрани од обврзниците на биткоин ќе бидат искористени за купување повеќе биткоини, додека другата половина ќе биде наменета за енергија и инфраструктура поврзани со ископувањето биткоин.