Немирите во Казахстан го погодија и крипто-пазарот

127

Рударството на криптовалути во Казахстан најверојатно ќе биде тешко погодено откако вчера избија протести. Големите телекомуникациски провајдери како Kazakhtelecom го прекинаа пристапот до Интернет во земјата, принудувајќи ги крипто-рударите да ја пренасочат својата дејност.

Казахстан стана главен центар за ископување криптовалути откако Кина го забрани ископувањето дигитални пари минатата година. Според Универзитетот во Кембриџ, до август 2021 година земјата се рангираше на второто место по Соединетите држави по количината на енергија потрошена за ископување криптовалути.

Казахстан сочинува 18% од целата електрична енергија што ја трошат крипто-рударите ширум светот. Популарноста на земјата меѓу копачите на криптовалути во голема мера се должи на нејзините богати резерви на нафта и евтината електрична енергија.

Експертите известуваат за нагло намалување на стапките на хаш во базените, кои се широко користени од казахстанските крипто-рудари. Најлошо беа погодени 1THash, чиј хашрејт падна за 82 отсто, OKExPool, кој загуби 46,3 отсто и KuCoinPool, чија продуктивност падна за 22,7 отсто. Поголемите базени, вклучувајќи ги F2Pool, AntPool и ViaBTC, изгубија 12,8%, 11,6% и 19,2%, соодветно.