Необични и запоставени занимања кои носат добра заработка

77

Работни места за кои е потребно посебно знаење, образование, искуство и сл. тие секогаш ќе бидат добро платени, но трендовите на пазарот се чудо и постојано се појавуваат нови занимања кои ветуваат импресивна плата. Многу често, некои стари занимања и малку маргинализирани и заборавени занаети, главно поради недостаток на пазар на труд, почнуваат да се плаќаат по „европски стандарди“.

Листа на 10 занимања кои се покажаа како повеќе од профитабилни.

Инфлуенсери

Инфлуенсерите, креаторите на содржини на социјалните мрежи и за кои веќе не е тајна или непознато колку всушност заработуваат.

Тие самите често сакаат да ги демистифицираат приказните за огромните месечни примања покажувајќи ја својата заработка или преку облека, автомобили или буквално прикажувајќи ги на „малите екрани“. Заработуваат неколку илјади евра.

Играчи на видео игри

Долги години, а впечатокот е дека сè уште е така, играњето игри се сметаше за губење време, но модерните генерации нè учат поинаку. Играњето игри стана исклучително добро платено во последните 15 години. И тоа не значи само професионални играчи кои освојуваат турнири со милиони награди. Да, тие живеат како „бубрези во сало“, ги третираат како професионални спортисти, ако имаат среќа да живеат во поразвиен дел од светот, многумина зграпчија некои форми на национални пензии во нивните земји, спонзорите им доаѓаат од сите страни итн.

Постојат и други начини да заработите пари играјќи игри. Некои решаваат да го комбинираат со инфлуенсерство“ и да го стримуваат своето играње на социјалните мрежи и на тој начин да заработат. Други ги „сервисираат“ сметките на другите, и наплаќаат за таа игра. Заработката од оваа „работа“ се движи од 500 евра месечно за услуги за одржување сметка во некои тактички игри, до неколку илјади евра и повеќе за оние кои ги докажуваат или демонстрираат своите вештини на интернет.

Животни тренери (Lifecoach)

Во последните 10 години, индустријата за лајф коучинг процвета во светот.

Животните тренери во суштина ги советуваат, било во групи или поединечно, своите клиенти за животните дилеми кои ги „мачат“. Многу често нивното „тренерство“ е дебело наплатено.

Водоводџии

Покрај горенаведените занимања, модерното време донесе недостиг од некои суштински занимања. Често слушаме дека занаетите и мајсторските занаети останаа во втор план во последните неколку години и сериозно недостасуваат.

Оние доволно мудрите кои ги негуваат овие вештини, денес задоволно ги тријат рацете.

Молери

Недостигот од градежни работници е голем, а другите занаети, освен водоинсталатери, почнуваат сериозно да се исплатуваат.

Возачи

Како и во претходните случаи, токму поради недостигот, работодавците се тркаат да им дадат поголема плата.

Пица мајстори

Како и нивните „архаични“ колеги пекари, вистинските пица мајстори заработуваат сериозно високи плати.

Не само оние, туку и сите други кои се занимаваат со храна, можат со поголема специјализација на своите вештини да очекуваат огромна заработка.

Овчари

Секоја година се чудиме кога ќе прочитаме дека на некоја планина фармите нудат пар по 1.000 евра плата на младите да чуваат овци.

Дрвосечачи

Дрвосечачите лесно можат да заработат во летната сезона. Во есен и зима заработката им се намалува за половина, но кога ќе ги погледнат огласите секогаш им се обезбедува храна и сместување.

Сезонски берачи на овошје

Како и во случајот со дрвосечачите, берењето овошје е сезонска работа, но оваа „индустрија“ е повеќе од профитабилна за сезонските работници кои се подготвени за жештините и исцрпувачката физичка работа.