Неочекуван пад на кинескиот извоз

30

Извозот и увозот на Кина неочекувано се намалија во октомври, што е прв пад и во двата парметраа во исто време од мај 2020 година, бидејќи зголемената инфлација и зголемените каматни стапки ја погодија глобалната побарувачка, додека новите мерки за Ковид-19 дома го нарушија производството и потрошувачката.
Очајните бројки за трговијата во октомври го нагласуваат предизвикот за креаторите на политиката во Кина, бидејќи извозот е една од ретките светли точки за економијата која се бори.

Излезните испораки во октомври паднаа за 0,3 отсто во однос на претходната година, што е остар пресврт од септемврискиот пораст од 5,7 отсто, покажаа официјалните податоци во понеделникот, што е значително под очекувањата на аналитичарите за зголемување од 4,3 отсто.

Податоците сугерираат дека побарувачката е генерално слаба, што врши поголем притисок врз производствениот сектор во земјата и се заканува на какво било значително економско закрепнување во услови на постојано ограничување на Ковид-19, продолжена слабост во секторот на недвижности и ризици од глобална рецесија.

Кинеските извозници дури и не успеаја да ги искористат предностите од натамошното слабеење на јуанот и клучната сезона за купување на крајот на годината, што го нагласува зголемениот притисок за потрошувачите и бизнисите ширум светот.

– Слабиот раст на извозот веројатно ја одразува слабата надворешна побарувачка, како и прекините на снабдувањето поради појавата на Ковид – рече Живеи Жанг, главен економист на Pinpoint Asset Management, наведувајќи ја фабриката Foxconn, главниот снабдувач на Apple, како пример за нарушувањето предизвикано од Ковид.