Неочекувано силен пад на индустриското производство во еврозоната

33

Индустриското производство во еврозоната падна за изненадувачки остри 1,1 отсто од јуни до јули, објави во средата Евростат. Економистите очекуваа рецесија од 0,9 отсто.
Споредено со јули 2022 година, производството паднало за 2,2 отсто.

Индустријата во јули произвела значително помалку капитални производи и трајни производи за широка потрошувачка, велат статистичарите.

Посилното производство на енергија и малиот раст на производството на стоки за широка потрошувачка и суровини не можеа да го надоместат падот.

Производството најмногу ослабе во Ирска, минус 6,6 отсто и Литванија, минус 4,4 отсто. Во Германија минусот беше 1,6 отсто.

Од друга страна, индустриското производство е позитивно во Малта, со 3,4 отсто.