Непредвидени последици поради ограничувањата на цената на руската нафта

60

Дестабилизираниот пазар на нафта може да биде катастрофален за глобалната економија. Тоа би ги намалило глобалните резерви на нафта на долг рок, зголемувајќи ги цените на енергијата и инфлацијата.

Ограничувањето на цената од 60 долари за барел за руската нафта, наметнато од ЕУ и Г7, може да го дестабилизира пазарот и да има непредвидени последици, коментира аналитичката платформа East Asia Forum.

Сегашните купувачи на руска нафта, Индија и Кина, можат да бараат уште поголеми попусти на залихите бидејќи знаат дека Русија има ограничени опции. Ако цената на руската нафта падне под трошоците за производство, проценети на 35-40 долари за барел, Русија може привремено да го прекине извозот на нафта или целосно да го запре производството, соопшти Форумот.

Ново поскапување и инфлација
Друг голем играч, Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК), најверојатно ќе одговори на падот на цената на нафтата со намалување на производството, со цел брзо зголемување на глобалните цени на нафтата. Рестартирањето на руската нафта по привременото исклучување е исто така тешко и одзема многу време, што ја одложува испораката на руската нафта на пазарот.

Дестабилизираниот пазар на нафта може да биде катастрофален за глобалната економија, бидејќи ќе ги намали глобалните резерви на нафта на долг рок, зголемувајќи ги цените на енергијата и инфлацијата. Ова ќе ја поткопа глобалната борба против инфлацијата и ќе ги охрабри Федералните резерви на САД и другите централни банки во светот да продолжат со агресивната монетарна политика, забележува East Asia Forum.

Фото: Pixabay