Нестабилните пазари на недвижности претставуваат ризик за глобалната економија

36

Нестабилните пазари на недвижности ширум светот претставуваат уште еден ризик за глобалната економија, каде што зголемените каматни стапки ги притискаат приходите на домаќинствата и се закануваат да го направат падот на цените уште попроблематичен.

Извештаите за оваа недела покажаа дека вредноста на пазарот на станбени недвижности во САД продолжи да паѓа петти месец по ред, додека продажбата во Кина падна, а Австралија и Нов Зеланд продолжија да бележат постојан пад на цените на недвижностите, пишува Блумберг.

Падот на вредноста на станбените недвижности се заканува да ја разниша довербата на потрошувачите и да влијае на потрошувачката на домаќинствата. Инвестицискиот сектор, исто така, може да нанесе удар бидејќи градежните компании го намалуваат бројот и обемот на проекти за да одговорат на падот на цените, падот на побарувачката и повисоките трошоци за заеми.

Зголемените каматни стапки на хипотекарните стапки го пригушија растот на цените на американскиот пазар на домување, што доведе до најлош пад на продажбата на станбени недвижности пред премиерот во повеќе од една деценија. Ова се должи на нагорниот притисок врз цените, особено во делови од земјата како што е Сан Франциско, каде што бројот на прифатливи имоти беше веќе низок.

Во втората по големина економија во светот, нема знаци дека забавувањето на растот на недвижностите ќе биде запрено и покрај напорите на кинеските власти да ја заживеат индустријата. Продажбата на недвижности во нова градба во јануари е помала за 32,5 отсто на годишно ниво, покажуваат прелиминарните податоци објавени од статистичката агенција China Real Estate Information.

Многу новозеландски домаќинства имаат хипотеки со фиксна стапка за кои каматната стапка допрва треба да расте. Економистите предвидуваат дека последица ќе биде натамошен пад на цените на куќите и дека до почетокот на 2024 година тие ќе бидат најмалку 20 отсто под нивните највисоки вредности забележани кон крајот на 2021 година.

Во главниот град на Нов Зеланд, Велингтон, цените на куќите паднаа за 18,1 отсто на годишно ниво, додека во Окленд, најголемиот град во земјата, тие се намалени за 8,2 отсто.

Во Австралија, зголемувањето на отплатата на заемите за оние чии хипотеки се движат кон повисоки променливи стапки оваа година треба да влијае на трошењето, се вели во извештајот на Bloomberg Intelligence.

Фото: Pixabay