Нестабилно на пазарите на благородни метали, пад на цената на златото

78

Настаните на пазарот на благородни метали беа многу нестабилни минатата недела.
Во четвртокот  за унца злато мораше да се плати речиси 1.960 долари, а потоа цената брзо падна на 1.910 долари.

Во петокот, по објавувањето на силните податоци за американскиот јануарски пазар, златото се лизна под 1900 година и изгуби 3,3 проценти на неделно ниво (најмногу од почетокот од октомври), а среброто доживеа еднодневен пад од речиси 5%, оставајќи го опсегот со кој се тргуваше во последните недели на 22,34 долари.

Побарувачката за инвестиции за злато минатата година се зголеми за 10 отсто (на 1.107 тони).

Фото: Freepik