Нестле беше клиент на Credit Suisse, но …

100

Нестле ќе ги преиспита односите со Credit Suisse по преземањето на швајцарската банка од страна на UBS, изјави во вторникот главниот извршен директор Марк Шнајдер.
Нестле беше клиент на Credit Suisse, изјави шефот на најголемата светска групација за храна.

„Со Credit Suisse соработувавме со децении, тесно и со доверба“, рече Шнајдер, „и сега треба да видиме како да ги реорганизираме нашите односи со банките, и швајцарските и меѓународните“.

Интервенцијата на швајцарската влада, централната банка и регулаторот на финансискиот пазар за време на преземањето на Credit Suisse од страна на UBS ја стабилизираше ситуацијата и ја врати довербата, нагласи првиот човек на Nestle.

Гледајќи наназад на бизнисот, тој тврди дека добро ја започнале годината, додавајќи дека со продолжување на поскапувањето веројатно ќе го неутрализираат поскапувањето на суровините.

Нестле лани ги зголеми цените за 8,2 отсто, но тоа не ги неутрализира целосно повисоките влезни трошоци.

Фото:  Facebook