Нетфликс започнува борба против споделувањето лозинки во четири земји

25

Нетфликс ги претстави своите долгоочекувани упатства за споделување лозинка во средата, почнувајќи прво со корисниците во Канада, Нов Зеланд, Португалија и Шпанија.
Компанијата за стриминг соопшти дека од корисниците во тие земји ќе се бара да постават „примарна локација“ за нивните сметки на Нетфликс и ќе им бидат дозволени две „под-сметки“ за корисниците кои не живеат во тоа домаќинство. Дополнително, компанијата ќе наплатува месечна претплата по дополнителен корисник: 7,99 канадски долари во Канада, 7,99 новозеландски долари во Нов Зеланд, 3,99 евра во Португалија и 5,99 евра во Шпанија.

„Денес, повеќе од 100 милиони домаќинства споделуваат сметки – што влијае на нашата способност да инвестираме во одлични нови ТВ и филмови“, рече Ченги Лонг, директор за иновации на производи во компанијата.

Нетфликс ги тестира своите ограничувања за споделување лозинки надвор од САД пред да ги објави во март.

Промените објавени во средата ќе стапат на сила веднаш, заедно со новата страница „Управување со пристап и уреди“ која ќе им овозможи на корисниците да контролираат кој има пристап до нивните сметки.

Фото: Pixabay