Netflix нуди работни места за вештачка интелигенција

24

Додека актерите и писателите во Холивуд штрајкуваат поради правична компензација и заштита од мешање на вештачката интелигенција, Netflix објави листа на работни места за вештачка интелигенција, особено позиција за менаџер на производи за машинско учење во вредност од 300.000 до 900.000 долари годишно, пишува престижниот британски весник. „Гардијан“.

Според податоците на Здружението на филмски актери (SAG-AFTRA), 87 отсто од актерите во Здружението заработуваат помалку од 26 илјади долари годишно.

Позицијата, првпат објавена од Intercept, е за зголемување на влијанието на платформата за машинско учење, која Netflix ја гледа како основа за сите иновации. Иако описот на работното место е нејасен за квалификациите поврзани со машинското учење, тој алудира на пошироките цели на компанијата за вештачка интелигенција во сите области на бизнисот.

Посебен дел за „машинско учење“ на веб-страницата на Netflix вели дека компанијата ќе користи вештачка интелигенција за да го обликува својот каталог на филмови и ТВ емисии со учење на карактеристиките што ја прават содржината успешна и да го оптимизира производството на оригинални филмови и ТВ емисии.

Ова не е единствената нова позиција за вештачка интелигенција што ја бара Netflix. Intercept објави дека компанијата исто така бара да ангажира CTO за генеративна вештачка интелигенција во своето студио за игри, за до 650.000 долари годишно.

Генеративната вештачка интелигенција може да произведе текст, слики и видео од влезните податоци, кои може да се користат за создавање оригинална содржина или за рекламни цели, објаснува „Гардијан“, додавајќи дека плановите за вештачка интелигенција на Netflix веќе вродиле со плод.

На почетокот на овој месец, Netflix премиерно ја прикажа новата шпанска серија за ријалити состаноци, „Deep Fake Love“, во која скенирањата на лицето и телото на натпреварувачите се користат за да се создадат „длабоки лажни“ симулации за себе, а Одделот за игри користеше вештачка интелигенција за создавање наратив и дијалог.

Disney исто така „отфрли“ неколку позиции поврзани со машинското учење, иако не прецизираше опсег на плата. За време на неодамнешниот повик за заработка, извршниот директор Боб Ајгер, кој ги нарече нереални барањата од актерите и писателите за поголема компензација, навести можни проблеми со кои компанијата може да се соочи со интегрирање на вештачката интелигенција во нејзиниот деловен модел.

Употребата на вештачка интелигенција во филмската и телевизиската продукција – дали да се пишуваат сценарија или да се генерираат сличности на актери – е главна точка на расправа во преговорите меѓу Алијансата на филмски и телевизиски продуценти (AMPTP), SAG и Здружението на писатели на Америка. (WGA).

Писателите штрајкуваат од мај, а актерите им се придружија на почетокот на овој месец. „Гардијан“ пишува дека првиот заеднички штрајк од 1960 година може да доведе до целосно запирање на сите активности во Холивуд.