„Netflix“ со 9% поголеми приходи, но изгуби милион претплатници

94

„Netflix“ соопшти дека изгубил 970.000 претплатници во кварталот април-јуни, избегнувајќи го најлошото сценарио, но понуди прогноза под очекувањата на Волстрит за тековниот квартал.

„Netflix“ планира да воведе поевтин пакет претплата поддржан од реклами следната година и предупреди дека силниот долар ги погодува и приходите на претплатниците во странство.

Прогнозата од април зборуваше за евентуална загуба од два милиони претплатници во вториот квартал од годината, што ги шокираше тогашните инвеститори, а се отворија и многу прашања за долгорочните изгледи за раст, пишува Wall Street Journal.

Иако загубата во вториот квартал не беше толку голема како што првично се очекуваше, Netflix процени дека бројот на нови корисници за периодот од јули до септември исто така ќе биде еден милион. Аналитичарите на Волстрит очекуваа 1,84 милиони, според истражувањето на Refinitiv.

По години на жежок раст, позицијата на Netflix се смени, откако директни ривали Disney, Warner Bros. Discovery, Amazon и Apple инвестираа многу во сопствените услуги за стриминг.

Во писмо до акционерите, компанијата рече дека дополнително го разгледува забавувањето, кое го припишува на различни фактори, вклучувајќи споделување лозинки, конкуренција и слаба економија.

Netflix останува доминантна услуга за стриминг ширум светот со речиси 221 милион глобални платени претплатници.

Во април, компанијата соопшти дека делумно се справува со „бегањето на клиентите“ со тоа што планира да го спречи споделувањето лозинки и лансирањето на поевтин пакет кој ќе вклучува реклами. Минатата недела, Netflix го објави Microsoft како свој партнер за технологија и продажба за понудата поддржана од реклами.

Компанијата, исто така, работи на изградба на популарноста на серијата „Stranger Things“ и се обидува да ја претвори таа и некои од другите нејзини најголеми хитови во долготрајни франшизи.

Од април до јуни, заработката по акција беше 3,20 долари.

Netflix соопшти дека силниот американски долар ги погодил вкупните приходи, кои се зголемиле за девет отсто. Приходите би се зголемиле за 13 отсто без влијание на курсот, се вели во кварталниот извештај.