Неверојатни, зачудувачки факти за животот

49

Неколку занимливости што ќе ви го направат денот поинтересен.

semafor

Фото: Pixabay

Еден просечен човек поминува две недели од својот живот пред семафор чекајќи да се запали зелено светло.

До 2080 година бројката на луѓе во светот се очекува да достигне 15 милијарди.

Coca-Cola ќе беше зелена ако во себе не содржеше прехранбена боја.

Бутната коска кај човекот е посилна од бетон.

Земјата е единствената планета што не е именувана по некој бог.

Ако човекот не е под стрес, ќе спие околу 10 часа дневно.

Патувачките масери во древна Јапонија според закон морале да бидат слепи.

Не постои природно сина храна, дури и боровниките се виолетови.

Слонот е единствениот цицач што не може да скока.

Исто како и отпечатокот од прст, јазикот кај сите луѓе е различен.

Единаесет проценти од светската популација пишува со лева рака.

Расипан часовник покажува точно време два пати во денот.

Срцето на жените чука побрзо од срцето на мажите.

Човекот може да преживее само 11 дена без спиење.

Октоподот има три срца.

Киселината во желудникот е толку силна што може да растопи жилет.

Шпанската национална химна нема зборови.

Комарецот има 47 заби.

Дури 90% од светската популација живее на северната хемисфера.