Невработеноста во еврозоната во ноември беше на рекордно ниско ниво

14

Невработеноста во еврозоната благо се намали во ноември, повторно падна на рекордно ниско ниво што го достигна во средината на годината, а во Хрватска беше стабилна и еднаква на просекот, покажаа во вторник проценките на Евростат.

Во 20-члената еврозона, стапката на невработеност мерена според методологијата на Меѓународната организација на трудот (МОТ) се лизна на 6,4% во ноември, од 6,5% во октомври, враќајќи се на нивото од јуни, најниско во историјата на еврозоната. Според податоците на Европската статистичка служба. А во ЕУ исто така е намалена за 0,1 процентен поен во однос на октомври, на 5,9 отсто.

Во ноември 2022 година, тоа беше 6,7 отсто во еврозоната и 6,1 отсто во ЕУ. Евростат проценува дека во ноември 2023 година во ЕУ биле невработени 12,95 милиони граѓани, од кои 10,97 милиони биле во еврозоната.

Месечната споредба покажува дека бројот на невработени во ЕУ е намален за 144 илјади, а за 99 илјади во еврозоната. На годишно ниво нивниот број во двете области падна за нешто повеќе од 280 илјади.