Невработеноста во Германија на највисоко ниво

21

Бројот на невработени во Германија се зголеми за најголем број за повеќе од една година откако вработеноста падна во октомври.

Ова придонесе за слабости на европскиот пазар на труд.

Стапката на невработеност во Германија се зголеми на 5,8 отсто во октомври, што е највисоко ниво од јуни 2021 година, бидејќи стагнирачката економија и повисоките трошоци за задолжување поттикнаа повеќе компании да отпуштаат работници, објави Фајненшл тајмс.

Федералната агенција за вработување објави сезонски пораст од 30.000 невработени во споредба со еден месец претходно, со што вкупниот број на невработени во најголемата европска економија достигна 2,61 милиони, што е за 165.000 повеќе од една година порано.

Сепак, агенцијата наведува дека за зголемување на стапката на невработеност придонела и доаѓањето на повеќе од милион бегалци од Украина минатата година. Стапката на невработеност во Германија се зголеми од пет проценти во март минатата година, веднаш по почетокот на војната во Украина.

Агенцијата објави дека приливот на украински бегалци во Германија додал 0,4 отсто на стапката на невработеност. Исто така, бројот на огласи за вработување кои компаниите ги објавија во октомври падна на 749.000, што е за 12.000 помалку од претходниот месец и за 98.000 помалку од една година претходно.

Германската економија се намали за 0,1 отсто во третиот квартал во однос на претходниот квартал, покажуваат податоците објавени оваа недела, потврдувајќи го нејзиното место како една од најслабите големи економии во светот.

Стапката на невработеност во еврозоната се очекува да остане на рекордно ниско ниво од 6,4 отсто кога ќе бидат објавени новите податоци во петок.