Nike е највредната компанија за облека во светот

47

Највредната компанија за облека во светот е Nike, според податоците објавени од FinancePR.com.

Податоците покажуваат дека американската компанија во 2021 година постигнала проценета вредност од 30,44 милијарди долари, што ја става на чело на водечките светски компании во областа на облеката.

Второто, третото и четвртото место го зазедоа GUCCI, Louis Vuitton и Adidas. GUCCI ја затвори годината со проценета вредност од околу 16 милијарди долари. Луј Витон и Адидас, од друга страна, вредат околу 15 и 14 милијарди долари.

Коментирајќи ги податоците, Едит Ридс од FinancePR.com вели дека секторот за облека продолжува да напредува.

„Nike и понатаму ја држи предноста овде бидејќи се соочува со умерена конкуренција. Тоа е затоа што има многу диференцирана понуда на производи“, рече тој.