Nissan го суспендира производството во Русија на шест месеци

14

Nissan Motor го суспендираше производството во Русија за првата половина од својата фискална година, која започна на 1 април.

Ова го соопшти генералниот директор на јапонскиот производител на автомобили Макото Учида, цитиран од Ројтерс.

Учида изјави на годишниот генерален состанок на групата дека ситуацијата може да стане посериозна и да трае подолго со оглед на конфликтот во Украина, изјави портпаролот на компанијата.

Вработените се известени и Nissan ќе продолжи да ја следи ситуацијата.

Nissan го прекина своето производство во Русија во март, како и извозот во таа земја по руската инвазија на Украина. Логистичките тешкотии се влошија со санкциите на Западот против Москва.

Nissan на вчерашното генерално собрание го отфрли предлогот на еден од инвеститорите Renault, кој поседува 43 отсто од капиталот на јапонската групација, да биде назначен за матична компанија на Nissan, што според законот ќе бара објавување на договор од пред 23 години, кој детално го опишува трговскиот и финансискиот синдикат на двата производители на автомобили.

Според инвеститорот, оваа информација ќе им овозможи на акционерите да го контролираат и да помогнат во балансирање на спојувањето.