Nissan најави 19 нови ЕВ до 2030 година

15

Nissan го ажурираше својот првичен план наречен Nissan Ambition 2030 според кој сега сака да лансира 19 нови електрични возила до 2030 година

Nissan гледа растечки потенцијал и побарувачка на клиенти за електрични и електрифицирани возила и сака да ја забрза својата програма за електрификација. Стратегијата Nissan Ambition 2030, објавена уште во 2021 година, најави 23 електрифицирани и 15 целосно електрични возила кои ќе бидат лансирани до крајот на деценијата, но во новата ажурирана форма, јапонската компанија сака да претстави уште повеќе хибридизирани модели и електрични возила во со цел да се задоволат „потребите на поединечните пазари, да се подобри конкурентноста на развојот и производството на глобално ниво“.

Nissan сега сака да има не помалку од 19 нови електрични возила и 27 нови електрифицирани модели до фискалната 2030 година. Во своето глобално портфолио, производителот планира да достигне барем 55 проценти хибриди и ЕВ до таа година од своите два бренда – Nissan и Infiniti. Во Европа, електрифицираните возила треба да сочинуваат до 98 отсто од продажбата на компанијата до 2026 година, додека во Соединетите држави, целта е за 40 отсто автомобили со целосно нулта емисија на штетни гасови до крајот на деценијата.

Nissan сака да ги намали цените на батериите

Според ажурираниот план, глобалната продажна мешавина на електрифицирани возила на компанијата треба да се зголеми од претходно планираните 40 проценти на повеќе од 44 проценти до 2026 година. И покрај огромниот раст на побарувачката за електрични возила во Кина, Nissan има малку конзервативна прогноза за својот бизнис во земјата каде што сака да има 35 отсто продажба на електрифицирани автомобили до 2026 година, што е намалување од претходно најавените 40 отсто. Сепак, електричното возило наменето само за Кина ќе биде лансирано од марката во 2024 година.

Nissan е дел од еден од најголемите светски автомобилски конгломерати заедно со Renault и Mitsubishi. Трите компании во јануари минатата година објавија дека инвестираат 25 милијарди долари во заеднички развој и лансирање на повеќе од 35 нови електрични модели до крајот на деценијата. Алијансата Renault-Nissan-Mitsubishi соопшти дека 90 отсто од овие 35 нови производи ќе бидат базирани на пет заеднички платформи – CMF-AEV, KEI-EV, LCV-EV, CMF-EV и CMF-BEV. Работејќи со заеднички добавувачи, трите марки се надеваат дека ќе ги намалат цените на батериите за 50 отсто во 2026 година и за 65 отсто до 2028 година.

Преземено од Avtoplus.mk