Ниту познатиот инвеститор не остана “недопрен“: Бафет загуби милијарди на акциите на четири банки

61

Банкарската криза ги чини сериозни пари повеќето инвеститори кои инвестираат во компании од индексот S&P 500. Дури и Ворен Бафет, познат по својата сигурна основа, помина со прилично голема штета.

Неговиот Беркшир Хатавеј претрпе загуба од 12,6 милијарди долари на 15-те најлоши акции на берзата во САД оваа година врз основа на вредноста на доларот на тековните акции, според анализата на  Investor’s Business Daily на податоците од S&P Global Market Intelligence и MarketSmith. А банкарскиот сектор сега му ги прави најголемите проблеми – вредноста на институциите како што се Bank of America, Ally Financial, Bank of New York Mellon и US Bancorp падна.

Долгогодишната склоност на Бафет за финансии сега го чини. Шест од неговите 15 најлоши резултати оваа година се во разнишаниот финансиски сектор. Пазарната вредност на светските банки е намалена за повеќе од 500 милијарди долари во изминатата недела и половина, според Bespoke Investment Group. А Беркшир Хатавеј е главен акционер во некои од нив.

„Од 6 до 15 март вкупната пазарна капитализација на банките падна за остри 11,4 отсто“, соопшти Bespoke Investment Group.

„За тој период поголеми падови имаа само периодите за време на глобалната финансиска криза од 2008 година, кризата на јавниот долг од 2011 година, пловечкиот кинески јуан во 2015 година и шокот од пандемијата Ковид. Накратко, ова е историски пад на пазарната вредност на банките, иако е далеку од без преседан“.

Посветеноста на Бафет кон акциите на Bank of America сега го чини. Колку? Повеќе од 4 милијарди долари само оваа година, според авторот на Investor’s Business Daily.

Акцијата, која Беркшир Хатавеј постојано ја акумулира од 2017 година, оваа година е намалена за 12,8%. Тоа не е најголемиот процентен пад во портфолиото на Беркшир Хатавеј од околу 50 акции на берзата во САД. Но, Bank of America е најскапата загуба бидејќи Беркшир Хатавеј е главен акционер. Вредноста на сегашната позиција е намалена за 4,3 милијарди долари оваа година. Беркшир Хатавеј го поседува најголемиот удел – 12,6% од банката.

Единствената акција на Беркшир Хатавеј што падна речиси исто колку и Bank of America, во долари, беше Шеврон. Беркшир Хатавеј е и најголемиот сопственик на нафтениот гигант, со 8,8% од акциите. Падот на цената на нафтата ја сруши вредноста на Шеврон за 14,1 отсто оваа година.

На вредноста на портфолиото на Беркшир Хатавеј влијаат и други банкарски имоти. Компанијата сè уште поседува речиси 10% од Ally Financial, банка со голем бизнис за заеми за автомобили. Акциите паднаа за 4,4%, бришејќи 31 милион долари во вредност оваа година.

Беркшир Хатавеј, сепак, случајно ги намали своите акции во некои банки. Тие потези сега се исплатат. Холдинг-компанијата на Бафет сега поседува само помалку од 1% од US Bancorp. Беркшир Хатавеј почна да ги продава акциите на банката во средината на минатата година и го фрли речиси целиот удел кон крајот на 2022 година. Сега тоа е добро. Акциите паднаа за речиси 17% оваа година, бришејќи речиси 48 милиони долари од малата преостаната позиција на Беркшир Хатавеј.

Слично на US Bancorp, Беркшир Хатавеј сега поседува само 3,1% од Bank of New York Mellon. Berkshire Hathaway континуирано ја намалува својата позиција во банката од 2018 година. Bank of New York Mellon е позната како една од банките со најголем процент на неосигурени депозити.

Фото:Facebook