Њујорк тајмс ги надмина очекувањата со приходи и профит

18

Во последниот квартал од минатата година, Њујорк Тајмс ги зголеми приходите за повеќе од 11 отсто во споредба со последниот квартал од 2021 година, односно од 594,23 милиони долари на 667,54 милиони долари. Нето приходот се зголеми на 70,8 милиони долари или 43 центи по акција.
Прилагодената заработка пред еднократните расходи и приходи скокна од 43 центи на 59 центи по акција, надминувајќи ги очекувањата на аналитичарите од Волстрит. „Њујорк тајмс“ трипати ги надмина проценките за заработката по акција на аналитичарите во последните четири квартали.

Поради добрите резултати, весникот ќе ги откупи сопствените акции во вредност до 250 милиони долари. Нејзините акции поскапеа за 10,73 отсто на 40,60 долари по утринава објавување на деловните резултати на Њујоршката берза.

Во текот на изминатите неколку години, компанијата агресивно ги комбинираше своите вести со дигитална содржина, од подкасти до рецепти за готвење и игри, со надеж дека ќе заработи повеќе од читателите.

Компанијата, исто така, ја купи играта со зборови Wordle и сајтот за спортски вести The Athletic, бидејќи има за цел да ја достигне целта од 15 милиони претплатници до 2027 година.

„Со секој следен квартал, гледаме повеќе докази дека има голема побарувачка за нашите пакети за вести и начин на живот, со рекорди и за вкупниот обем и за процентот на нови претплатници кои го избираат пакетот“, рече извршниот директор Мередит Копит Левиен.

Тајмс доби 240.000 само дигитални претплатници во последниот квартал од минатата година и 180.000 во третиот квартал.