НЛБ во трка за преземање на Адико банка

29

Во средата НЛБ ја објави својата намера да објави јавна понуда за преземање на сите акции на Адико банка. Ќе понудат 20 евра по акција, минус евентуалните идни исплати на дивиденди.

Со објавување на понудата, НЛБ сака да се стекне со значителен мнозински удел во Адикo, објави банката преку веб-страницата на Љубљанската берза.

„НЛБ моментално нема акции во Адико и има намера да стекне значително мнозинско учество во Адико со лансирање на понудата“, изјавија од словенечката банка при поднесувањето на понудата до Љубљанската берза во средата.

Понудата за преземање од НЛБ ги таргетира сите издадени акции на Адико за сума од 20 евра (21,75 американски долари) по акција на основа на дивиденда, соопшти банката.

Понудената цена на акцијата подразбира премија од 22,15 отсто наспроти шестмесечната волуменски пондерирана просечна цена на акцијата од 16,37 евра. Тоа подразбира и премија од 4,99 отсто во однос на цената на затворање на берзата заклучно со 15 мај 2024 година, последниот трговски ден пред објавувањето на НЛБ за лансирање целосна понуда за преземање на Адико и премија од 32,01 отсто во однос на цената на затворањето на акцијата, од 15,15 евра на 22 март 2024 година, последната цена на затворање на акцијата пред објавувањето на Agri Europe Cyprus Limited на 25 март 2024 година дека има намера да објави делумна тендерска понуда за акции во Адико.

– НЛБ позитивно го оценува развојот на можностите на Адико Груп. Сметаме дека овие можности ќе го надополнат моделот на НЛБ за универзално банкарство. Покрај обезбедувањето на НЛБ Групацијата со поголем опсег и капацитет во четирите земји каде што сме присутни, по воведувањето на еврото и влезот во Шенген зоната, Адико на нашите домашни пазари би го додаде и многу важниот пазар на соседна Хрватска, најголемиот економија во нашиот роден регион, мост до сите останати до нашите пазари и единствен каде НЛБ моментално не е присутна – напиша претседателот на УО на НЛБ, Блаж Бродњак.

Адико банка, со седиште во Виена, е создадена од источноевропскиот дел на поранешната банка Хипо Алпе Адриа. Присутна е во Словенија, Хрватска, БиХ, Србија и Црна Гора. Специјализирана е за водење бизнис со населението и малите претприемачи.

НЛБ Групацијата работи во Словенија, Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора и Србија. Има 2,9 милиони клиенти, речиси 8000 вработени, 408 филијали. Вкупните средства на групата на крајот на март изнесуваат нешто повеќе од 26 милијарди евра.

Капацитетот на НЛБ Групацијата за спојувања и превземања изнесува четири милијарди евра средства прилагодени на ризик. Хрватска ја нема на регионалната мапа. Долги години се обидуваше да влезе на тој пазар, но беше спречена поради спорот меѓу Словенија и Хрватска по распадот на заедничката држава Југославија и долгот на хрватската подружница на Љубљанска банка кон хрватските штедачи. Побарувањата од НЛБ беа префрлени на државата кога поголемиот дел од банката беше продаден на приватен капитал во 2018 година.

Агри Европа, која е во сопственост на Миодраг Костиќ и ја контролира Горењеска банка во Словенија, работи на зајакнување на својот удел во Адико банка. На крајот на март ја објави својата намера да купи удел од 17%. Ќе понудат 17,50 евра по акција. Во исто време, таа се договори со фондот „Инфинити менаџмент“ да го преземе нејзиниот приближно 10 отсто удел во Адико банка. Со ова, чадорот на деловниот систем Костиќ би го зголемил својот удел во Адико банка на 26,99% и би станал најголемиот поединечен сопственик на банката.

Како што истакнуваат од НЛБ, нивната понуда – под услов да биде објавена навреме во согласност со одредбите на австриската комисија за преземање – ќе се смета за конкурентна понуда на Агри.

– Во тој случај, сите акционери на Адико кои ја прифатиле понудата на Агри пред објавувањето на документите за преземање објавени од НЛБ можат да се повлечат од неа и да ја прифатат понудата на НЛБ од 20 евра по акција најдоцна четири трговски дена пред истекот на продолжениот рок за прифаќање за Агри – изјавија тие.

На крајот на март, српскиот бизнисмен Давор Мацура, кој е на чело на компанијата Alta Pay Group, која купи 9,63 отсто од акциите во банката, стана сопственик на Адико банка. На почетокот на април тој ја објави својата намера да го зголеми уделот на околу 30% преку договори за опција.

Акциите на Адико банка котираат на Виенската берза. Сопственоста е многу дисперзирана. Заедно со Agri Europe и Alta Pay Group, главни сопственици се DDM Invest III, Wellington Management Group, Eвропска Банка за обнова и развој, Dr. Jelitzka + Partner Gesellschaft für Immobilienberatung und verwertungWinegg Realitäten, Winegg Realitäten и други.