Norton Clean – корисна апликација за пролетно чистење на вашиот Android телефон

26

Norton Clean, за разлика од многу конкурентни апликации кои можат да се пофалат со раскошен хардвер и карактеристики, се фокусира на она што ќе биде најважно за повеќето – отстранување на непотребните датотеки што го зафаќаат понекогаш доста ограничениот простор за складирање.

Веќе на прв поглед е јасно дека се работи за непретенциозна апликација која нуди основни карактеристики, но правилно си ја врши работата. Секако, тоа значи и дека Norton Clean се вбројува меѓу потполно бесплатните апликации од овој тип, нешто што на многумина ќе им биде доста важно при изборот на апликации за чистење.

Има едноставен интерфејс, а покрај чистењето на преостанатите системски датотеки што обично остануваат по деинсталирањето на апликациите, Norton Clean ќе ја анализира внатрешната меморија на телефонот (вклучувајќи ги и мемориските картички) и ќе открие и отстранува други непотребни датотеки.

Може да најде и преостанати датотеки .apk и подеднакво да ги отстрани, може да го отстрани кешот за поединечни апликации, а има вграден менаџер на апликации што овозможува лесно деинсталирање на апликациите заедно со препораки за тоа кои апликации вреди да се отстранат.

Секако, има и некои други помали опции, па сите оние кои мака мачат со достапниот слободен простор, или на внатрешната меморија на телефонот или на дополнителна SD картичка, со оваа апликација релативно брзо и безболно ќе добијат повеќе слободен простор.