Норвешка го откри најголемото наоѓалиште на ретки метали во Европа

85

Норвешката рударска компанија „Rare Earths Norway“ објави дека го открила најголемото европско наоѓалиште на високо ценети ретки земјени метали, што може да претставува пресвртница за оваа земја и за целиот регион.

Компанијата проценува дека има 8,8 милиони тони оксиди на минерали од ретки земји на локацијата Фен на југоистокот на Норвешка и верува дека изгледите за експлоатација се поволни.

Според извештаите, истражните работи на оваа локација ќе продолжат, а дополнително дупчење е закажано за следниот месец.

Компанијата очекува да ја започне првата фаза од рударските операции до 2030 година.

Тоа е една од ретките наоѓалишта што не е во сопственост или контролиран од Кина, пренесува CNBC.

Побарувачката за ретки земјени елементи се очекува да расте експоненцијално во наредните години поради енергетската транзиција, а со помош на ова наоѓалиште Европа би можела да ја намали зависноста од Пекинг.