Норвешка пронашла големи количини минерали и ретки метали

38

Истражувањата открија значителна количина на метали и минерали – од бакар до  ретки метали – на морското дно во Норвешка.
Властите првпат ги објавија резултатите од истрагата. Тоа е земја која веќе е главен извозник на нафта и гас, а сега размислува да одобри експлоатација на природните ресурси во крајбрежната област. Парламентот е тој што треба да одобри експлоатација, а некои се загрижени за животната средина. Неопходно е да се изврши експлоатација на големи длабочини.

„Од металите пронајдени со истражување на морското дно, станува збор за магнезиум, ниобиум, кобалт и ретки метали кои се на листата на критични минерали на Европската комисија“, соопшти Норвешката управа за нафта (НПД), која го спроведе истражување.