Норвешкиот државен фонд ги продаде акциите на Групацијата Адани

25

Од почетокот на годината, норвешкиот државен инвестициски фонд ги продаде своите акции во три компании од индиската групација Адани во вредност од нешто повеќе од 200 милиони долари, објави во четвртокот најголемиот светски инвеститор.

Фондот, проценет на 1,35 милијарди долари на крајот на минатата година, имаше удел во Adani Total Gas, Adani Ports & Special Economic Zone и Adani Green Energy. „Од крајот на годината дополнително го намаливме бројот на компаниите Адани. Немаме повеќе изложеност“, соопшти компанијата, според Ројтерс.

Норвежаните го следат Адани долги години во однос на справувањето со еколошките ризици, соопшти фондот. Седумте главни акции на Адани Груп на индиската берза потонаа за околу 110 милијарди долари по извештајот на Хинденбург Рисрч со седиште во САД.

На крајот на минатата година, норвешкиот суверен богат фонд имаше удел во Адани Тотал во вредност од 83,6 милиони долари, удел во Адани Портс во вредност од 63,4 милиони долари и удел во Адани Грин Енерџи во вредност од 52,7 милиони долари. Фондот, управуван од единица на норвешката централна банка, поседува 1,3 отсто од сите акции на глобалната берза со удели во околу 9.200 компании.