Норвешкиот државен фонд инвестираше 1,2 милијарди долари во акции на компании во Турција

26

Норвешкиот државен богат фонд, вреден повеќе од еден трилион долари, инвестираше 1,2 милијарди долари во акции на компании во Турција до крајот на минатата година.

Според податоците на Норгес банка, минатата година фондот искористил дел од својот имот за купување акции на 38 компании од различни големини кои работат во различни области, јавува Anadolu Agency.

Вкупната инвестиција на Норвешкиот фонд, најголемиот богат фонд во светот, во акциите на овие турски компании изнесува 1,2 милијарди долари.

Акциите на производителот на железо/челик Ердемир, Галата Винд Енерџи и Турки Петрол Рафинерилери (Тупрас) беа меѓу фирмите во кои фондот инвестираше.

Вредноста на акциите на фондот во овие пет енергетски компании изнесуваше приближно 161 милион долари.

Државната рафинерија за нафта Тупрас доби најголем дел од инвестициите на норвешкиот богат фонд во Турција. Вкупната инвестиција на фондот, кој поседува 1,55 отсто од Тупрас, достигна околу 121 милион долари.

Фондот, исто така, купи 90 милиони долари во акции на производителот на стакло Türkiye Sise ve Cam Fabrikalır, 79,5 милиони долари во дисконтна продавница БИМ, 78,8 милиони долари во Коч Холдинг, 71,5 милиони долари во главниот авиопревозник Туркиш ерлајнс и 64 милиони долари во производителите на земјоделски машини Турк Трактор и Зираат Макинелери.

Фондот поседува 3,38 отсто од акциите во Турк Трактор ве Зираат Макинелери, најголемиот дел од акциите во една компанија, а потоа следи здравствената фирма МЛП, каде што има 2,98 отсто.

Фондот, кој од 2001 година врши различни инвестиции во Турција, од 2008 година ги зголеми инвестициите во турски компании.

Норвешкиот суверен богат фонд инвестира во странски акции, обврзници и пазари на недвижности од повратот од производството на нафта и природен гас во земјата од 1990 година.