Норвежаните го решија проблемот: Гасот во Европа не бил толку евтин повеќе од две години

196

Цените на природниот гас во Европа денеска се стабилизираа на најниско ниво за повеќе од две години благодарение на обилните резерви и благата зима.

Вчера падна под нивото од 30 евра за прв пат од почетокот на 2022 година. Аналитичарите посочуваат на релативно обилно снабдување со увезен течен природен гас и полни капацитети за складирање благодарение на благата зима. Во Германија во саботата биле пополнети 83,80 отсто, пренесува Индекс.

На почетокот на минатата година неговата цена беше околу 79 евра за мегават-час, за накратко да надмине 57 евра во октомври кога конфликтот во палестинскиот Појас Газа ја подгреа загриженоста за снабдување. Оттогаш бележи надолен тренд.

Во август 2022 година достигна 277 евра поради намаленото снабдување со гасоводи од Русија. Во меѓувреме, Норвешка стана главен снабдувач со гас во Европа.