Нов рекорд на цената на златото

30

Цените на златото достигнаа рекордно високо ниво во четвртокот и го забележаа својот најдобар месец во повеќе од три години, поттикнати од очекувањата за намалување на каматните стапки во САД и силната безбедносна побарувачка.
Спот златото се зголеми за 1,2% на 2.220,85 долари за унца, забележувајќи го својот најдобар месец од јули 2020 година, со зголемување од 9% и втора по ред квартална добивка. Арката достигна рекордно високо ниво од 2.225,09 долари за унца претходно на седницата.

Фјучерсите на американското злато се зголемија за 1,2% на 2.238,4 долари.

Трговците „се подготвуваат пред празниците и ја (зголемуваат) трговската активност на крајот на месецот и крајот на кварталот“, рече Даниел Гали, стратег за стоки во TD Securities, кој ги зголеми цените на златото.

Златото би можело дополнително да порасне доколку пазарите почнат да очекуваат подлабок циклус на намалување на ФЕД и има потенцијал „да ги задржи овие врвови, но гледаме знаци на исцрпеност во купувањето што се појавуваат на многу краток рок“, додаде Гали.

Цените растат и поради „фактот дека сè уште има големи геополитички тензии на глобално ниво“, што би можело да ги поттикне инвеститорите да се свртат кон златото како неутрална резервна актива, рече Еверет Милман, главен пазарен аналитичар во Gainesville Coins.