Нов скок на цената на гасот, Газпром не резервирал количини за Европа

50

Цената на гасот во Европа се зголеми по најавата дека Газпром не резервира дополнителни транзитни капацитети на гасоводот Јамал-Европа и на украинскиот систем за транспорт на гас за декември, пренесува Спутник, повикувајќи се на податоци од ICE Futures.

Вредноста на декемвриските фјучерси за гас според холандскиот TTF индекс, најликвидниот европски центар, се искачи на 964 долари за илјада кубни метри. Тоа е повеќе од седум отсто над проценетата трговска цена на 12 ноември (речиси 900 долари), а во текот на денот вредноста благо падна – на 942 долари, наведува Спутник.

Во последните месеци цените на фјучерсите на гасот во Европа се повеќе од двојно зголемени, објави Спутник, потсетувајќи дека во август цената едвај надмина 500 долари, додека на 6 октомври достигна историски максимум од 1.937 долари за илјада кубни метри.

Експертите го објаснуваат зголемувањето на цената на гасот на ниското ниво на искористеност на складиштето на гас, ограничената понуда на главните добавувачи и големата побарувачка за природен течен природен гас во Азија.