Нова батерија го проширува досегот на Tesla на 1.210 километри

56

Американски стартап создаде прототип на батерија, која за време на тест со електричен автомобил Tesla Model S обезбедува автономија до 1.210 километри. Ова е приближно двојно повеќе од километражата што производителот ја обезбедува за стандардната батерија Model S.

Компанијата Our Next Energy (ONE) се фокусира на развој на напредна батерија која користи побезбедни и поеколошки материјали од сегашните решенија, објави Ројтерс. Батеријата ONE има покомпактно и поевтино куќиште и исто така ви овозможува да складирате повеќе енергија од постоечките.

Компанијата планира да започне масовно производство на напредни батерии до крајот на 2023 година. Сè уште не е познато за кои автомобили ќе бидат достапни батериите ONE. ОNE го избра Tesla Model S за тестовите бидејќи „овој автомобил има висока ефикасност и прилично голема батерија“, што обезбедува доволно простор за поставување на батеријата на ONE, вели извршниот директор Муџиб Ијаз.

Тој е ветеран во индустријата со 30-годишно искуство. Тој претходно работеше за Apple и A123 Systems, каде што водеше проекти за батериски системи, вклучително и електрични возила.

Прототипот на батеријата ONE беше тестиран минатиот декември во САД. За време на тестовите, електричниот автомобил Tesla Model S се движеше со просечна брзина од околу 88 км/ч.

„Сакаме да се откажеме од никелот и кобалтот, но да не ја напуштиме енергетската густина. Се стремиме повторно да ја откриеме хемијата на батериите и архитектурата на ќелиите за да обезбедиме најмалку 1.200 км. Ако вложите толку многу енергија, ќе бидете подготвени за секое барање на клиентите“, вели Ијаз.