Нова идеја: Дом од истрошени соларни панели

20

Во ера кога светот се свртува кон одржливи решенија, индиските експерти донесоа идеја која може да го промени начинот на кој размислуваме за градежните материјали.

Според нивното истражување, соларните панели кои ја служеле својата намена и повеќе не се употребливи би можеле да станат клучен градежен материјал за достапно домување.

Во време кога рециклирањето на старите соларни панели не е економски исплатливо поради високите трошоци и техничките предизвици, овој нов концепт нуди алтернативно решение, пренесува Б92.

Наместо да се фрлаат, обичните соларни панели би можеле да се трансформираат во единици BIPV (Building Integrated Photovoltaics) без потреба од дополнителни модификации, со што ќе се постигне двојна корист од намалување на отпадот и обезбедување на економични градежни материјали.

Тим од престижниот индиски институт за наука ја претстави идејата за користење на соларни панели на крајот од нивната употреба како економичен и енергетски ефикасен градежен материјал.

Анализирајќи ги предностите на овој пристап, беше истакнато дека со користење на овие панели може значително да се намалат трошоците за ѕидови, прозорци и покриви. Покрај тоа, панелите се значително полесни во споредба со традиционалните ѕидови од тули, што резултира со поевтина и полесна конструкција, а со тоа и побрза градба.

За да ја покажат практичноста на нивната идеја, истражувачите изградија прототип на објект во кој соларните панели се користеа како основен градежен материјал. Оваа иновативна куќа, наречена BIPV, користи стари соларни панели за изградба на ѕидови, покрив и прозорци. Ефикасноста на таков објект беше споредена со традиционалните методи на градба, а резултатите беа импресивни.

Иако панелите технички се на крајот од нивниот работен век, тие сепак можат да генерираат енергија, што дополнително ги намалува трошоците за станарите. Преку детална анализа, тимот заклучи дека енергетската ефикасност на куќата BIPV е супериорна во однос на другите методи.

Резултатите од ова истражување беа објавени во списанието Solar Energy. Заклучено е дека старите соларни панели повеќе нема да бидат товар, туку корисна алатка и дека производителите на соларни панели би можеле да размислат за прилагодување на дизајнот за да ја олеснат нивната повторна употреба во градежништвото, а со тоа да постигнат поголема одржливост и економичност во градежната индустрија.