Нова листа на најстресни аеродроми во светот: Првите три се во Европа

50

Аеродромите можат да бидат стресни места, особено за време на празничната сезона, со долги редици и луѓе кои се обидуваат да ги фатат своите летови. Кои аеродроми треба да се избегнуваат?

Новата студија на VisaGuide ги открива најстресните аеродроми ширум светот, рангирајќи ги 30-те најголеми аеродроми на глобално ниво, како и најстресните аеродроми во САД. Извештајот ги земал предвид факторите како што се бројот на патници, густината, веројатноста за доцнење и други.

Извештајот, во кој беа анкетирани 1.642 патници од 53 различни земји, од кои сите зедоа најмалку два меѓународни лета во текот на годината, исто така имаше за цел да идентификува што го зголемува нивото на стрес на аеродромите. Главните грижи вклучуваат пренатрупаност, распоред како лавиринт, хронични одложувања и оддалеченост од градовите – фактори кои можат да го претворат радосното патување за одмор во нервозна искушение.

Рангирањето на VisaGuide дава слика од состојбата на патувањето денес. Додека многу од факторите кои придонесуваат за стресот на патувањето со авион се надвор од контрола на патникот, изборот на вистинскиот аеродром може да направи значителна разлика.

Најстресниот аеродром – Лондон Гетвик

Лондон Гетвик, вториот по големина аеродром во Велика Британија, е прогласен за најстресниот аеродром во светот. Без оглед на потпросечниот број на патници, големата густина на патници и значителниот процент на доцнење, заедно со значителното растојание од центарот на градот, придонесуваат за неговото рангирање.

Ова не е првпат да се издвојува Лондон Гетвик: летово AirHelp го прогласи Лондон Гетвик за најлош аеродром во Европа, како што објави Форбс, врз основа на доцнење и откажување летови.

Аеродромот во Истанбул – најпрометниот аеродром во Европа и седмиот најфреквентен во светот – го зазема второто место. Неговата големина често ги остава патниците да се борат да навигираат.

Аеродромот Минхен во Германија со помал број патници, но и помала површина го зазема третото место, пишува Форбс Хрватска.

Топ 10 најстресни аеродроми во светот
1. Лондонски аеродром Гетвик (Велика Британија)
2. Аеродром Истанбул (Турција)
3. Аеродром Минхен (Германија)
4. Меѓународен аеродром Денвер (САД)
5. Лондонски аеродром Хитроу (Велика Британија)
6. Меѓународен аеродром во Лос Анџелес (САД)
7. Меѓународен аеродром Фиумичино во Рим (Италија)
8. Меѓународен аеродром Далас Форт Ворт (САД)
9. Меѓународниот аеродром Џон Ф. Кенеди во Њујорк (САД)
10. Меѓународниот аеродром О’Харе во Чикаго (САД)