Нови главоболки за Цукерберг со судот и американскиот Конгрес

25

Извршниот директор на Facebook Inc. Марк Цукерберг повторно ќе има главоболки со американските власти и правните органи. Тој е вклучен во случај на заштита на податоци поврзан со скандалот со Cambridge Analytica. Јавниот обвинител на Вашингтон го додаде Цукерберг во тужбата поднесена против Facebook во 2018 година. Истрагата наводно покажала дека Цукерберг бил вклучен во одлуките на компанијата. Самиот Facebook е обвинет за дезинформирање на корисниците за преносот на нивните податоци.

Јавниот обвинител Карл Расин во средата изјави дека поднел тужба за гонење на Закерберг како обвинет во тужба на потрошувачи, првично поднесена во декември 2018 година, обвинувајќи го Facebook дека ги доведува во заблуда своите корисници за приватноста и безбедноста на нивните лични податоци. Обвинителите велат дека ова е првпат американски регулатор конкретно да го именува Цукерберг во тужба.

Портпаролот на Facebook, Енди Стоун, за „Волстрит Журнал“ изјави дека „обвинувањата денес се без основа како и пред повеќе од три години кога округот ја поднесе својата тужба“.

„Ќе продолжиме енергично да се браниме и да се фокусираме на фактите“, рече тој.

Во тужбата се наведува дека Facebook го прекршил Законот за заштита на потрошувачите и процедурите во областа преку лош надзор на апликации од трети страни. Скандалот со Cambridge Analytica беше предизвикан од компанија од трета страна, Global Science Research, која користи апликација за тестирање личност за да добие информации од Facebook за 85 милиони Американци.

„Ние веднаш ќе се фокусираме на добивање на сите докази кои докажуваат дека Facebook го прекршил законот и не ги следел сопствените политики за приватност за повеќе од 340.000 корисници на Facebook што живеат во таа област“, рече Расин во изјавата во 2019 година откако судија го отфрли барањето на Facebook за отфрлање на случајот.

Во исто време, стана јасно декаЦукерберг мора да сведочи пред конгресната комисија за влијанието на Instagram врз децата. Тој доби писмо оваа недела од директорот за истраги во Сенатот – Ричард Блументал.

„Родителите низ Америка се длабоко загрижени од постојаните објави дека Facebook знае дека Instagram може да предизвика катастрофална и трајна штета за многу тинејџери и деца, особено нивното ментално здравје“, рече Блументал во писмото до Цукерберг во средата.

„Овие родители и дваесетте милиони тинејџери што ја користат вашата апликација имаат право да ја знаат вистината за безбедноста на Instagram“, инсистира тој. Блументал јасно кажува дека или Цукерберг или лидерот на Instagram – Адам Мосери ќе треба да сведочат пред комисијата.

Facebook е под притисок на повеќе фронтови, особено откако менаџерот за производи на поранешниот концерн Френсис Хоган сподели илјадници внатрешни датотеки за истражување и документи со медиумите и сведочеше пред Конгресот. Таа тврди дека компанијата има приоритет на профитот додека ја поттикнува поделбата, ја поткопува демократијата и го оштетува менталното здравје на своите најмлади потрошувачи.

„Волстрит журнал“ објави дел од внатрешните истражувања обезбедени од Хоган, која сведочеше на 5 октомври пред членовите на Комисијата за трговија во Сенатот. За време на сослушувањето, таа го критикуваше Facebook дека не ја става благосостојбата на своите корисници на прво место.

Цукерберг ги отфрли обвинувањата, велејќи дека „тоа едноставно не е вистина“.

Во меѓувреме, беше откриено дека Хоган била поддржана во спорот со Facebook од друг тек-милијардер, кој стана критичар на индустријата. Организацијата предводена од основачот на Ebay, Пјер Омидијар, е задолжена да работи за односите со јавноста на Хоган во Европа, откри во средата веб -страницата „Политико“.