Нови лоши вести за германската економија

25

Германската економија најверојатно ќе ослабне и во четвртиот квартал, а нејзиното закрепнување следната година ќе биде макотрпно и ќе зависи од потрошувачката на домаќинствата, оценува централната банка. Високите трошоци за енергија, слабата странска побарувачка и зголемените каматни стапки и нанесоа штета на германската индустрија, па овогодинешната економија е рангирана меѓу најслабите во Европа според стапката на раст, пренесува Индекс хр.

„Економската активност веројатно благо ќе се намали во четвртиот квартал од 2023 година“, проценува централната банка во својот најнов месечен извештај, додавајќи дека закрепнувањето од тврдоглавата слабост што започна на почетокот на руската инвазија на Украина ќе биде „тешко“.

Германскиот БДП порасна на квартална основа само во периодот од април до јуни, за 0,1 отсто. Во првиот квартал активноста стагнира, а во третиот бележи пад од 0,1 отсто. Во четвртиот квартал показателите се генерално послаби од очекуваното.

Бундесбанката е само внимателен оптимист во своите прогнози за следната година, истакнувајќи ја високата вработеност, силниот раст на платите и стабилизирањето на показателите за расположението. „Има знаци на мало подобрување во новата година. Фундаменталниот тренд на нови нарачки води до заклучок дека падот на странската побарувачка можеби го достигна дното“, оценува Бундесбанк.

Ова сè уште се само индикации, нагласуваат тие, додавајќи дека нема конкретни докази за континуирано подобрување на глобалната индустриска активност и дека истражувањата сигнализираат пад на новите нарачки и генерално слаба побарувачка.

Нарачките на германските компании полека се празнат и тоа може дополнително да го забави производството, предупредуваат тие. Стимулот ќе биде потрошувачката на домаќинствата, која на почетокот би можела да биде претпазлива, но повисоките нето приходи на крајот ќе го стимулираат растот на реалната потрошувачка, велат од Бундесбанката.