Нови проблеми за автомобилската индустрија: Во најава недостиг на уште една суровина

116

Проблемите на автомобилската индустрија со недостигот на чипови сè уште траат, а прашање е до кога ќе продолжи. Но, има и ново тесно грло во снабдувањето со суровини.

Затворањето на топилниците во Кина и Европа веќе влијае на производството на челик што се користи за автомобили.

MetalMiner Automotive (месечен индекс на метали во автомобилската индустрија – MMI) значително падна во октомври за 9,08%. Ограничувањата на производството поради недостигот на енергија и затворањето на топилниците продолжуваат да бидат постојан тренд во производството на автомобили.

Сепак, побарувачката за автомобили во САД и Европа е висока. Затоа многумина во автомобилската индустрија се обидуваат да најдат рамнотежа помеѓу достапниот залихи и побарувачката на потрошувачите.