Нови проблеми за Credit Suisse – мора да му платат 926 милиони долари на поранешниот премиер на Грузија

16

Судот во Сингапур донесе одлука швајцарската банка Credit Suisse да и плати отштета од 926 милиони долари на поранешната премиерка на Грузија, Бидзина Иванишвили.

Спорот на милијардерот со Credit Suisse датира од 2011 година, кога тој беше клиент и жртва на измама од приватен банкар кој користеше сметки на Credit Suisse за неговиот бизнис.

„Повеќе од една деценија, Патрис Лескаудрон, банкар кој работел за Credit Suisse, измамил некои од клиентите на банката, вклучувајќи ги Иванишвили и рускиот олигарх Виталиј Малин“, пишува Фајненшл тајмс.

Банката претходно нагласи дека Лескаудрон, кој изврши самоубиство во 2020 година, бил многу успешен измамник кој ги криел своите незаконски активности од колегите и претпоставените.

По неколку години од процесот, Меѓународниот трговски суд во Сингапур и наложи на локалната подружница на Credit Suisse да плати 926 милиони долари на Грузиецот.

„Credit Suisse рекоа дека ќе поднесат жалба и рекоа дека пресудата е погрешна и оди во многу важни правни прашања“, рекоа тие.

Портпаролот на поранешниот грузиски премиер по пресудата нагласи дека очекува банката да го почитува законот и пресудата.