Новиот енергетски план на ЕУ може да му наштети на биткоинот

47

Европската унија ќе развие ознака за енергетска ефикасност за криптовалути како биткоин во обид да ја спречи растечката потрошувачка на електрична енергија во индустријата.

Европската комисија ќе работи со меѓународните партнери за да се најде скала за рејтинг што ќе поттикне поеколошки криптосистеми, како што е т.н. доказ за удел (за што неодамна се определи ethereum), според нацрт-предлогот што го виде Блумберг. ЕУ, исто така, ќе ги повика земјите да ја насочат потрошувачката на енергија на крипто-рударите оваа зима додека се обидуваат да ја преживеат сезоната со многу помалку руски гас.

„Бидејќи нивната употреба значително порасна, потрошувачката на енергија на криптовалутите е поголема“, рече извршниот директор на ЕУ во нацрт-акцискиот план.

„Со оглед на употребата на криптовалути и други употреби на блокчејн технологии во областа на енергетските пазари и трговијата, треба да се внимава да се осигури дека се користат само енергетски најефикасните верзии на технологијата“.

Иако ЕУ има само околу 10 проценти од доказ за работа на ископување крипто – енергетски интензивниот систем што биткоин го користи за издавање нови дигитални монети – секоја акција преземена од блокот сепак може да има негативни ефекти на глобално ниво. Унијата претходно размислуваше за забрана на практиките за докажување на работа пред да одлучи дека од давателите на крипто-средства треба да се бара да ја откријат потрошувачката на енергија и влијанието врз животната средина на средствата што ќе изберат да ги наведат.