Новите згради во Британија ќе мора да имаат приклучоци за полнење на електрични возила

39

Новите згради во Велика Британија ќе мора да имаат приклучоци за полнење електрични автомобили од следната година, според новиот закон објавен од кабинетот на британскиот премиер, пренесува Ројтерс.

Според кабинетот на премиерот Борис Џонсон, прописите ќе доведат до инсталирање до 145.000 дополнителни полначи во таа земја до 2030 година, кога ќе биде завршена продажбата на нови бензински и дизел автомобили во Велика Британија.

Условот ќе важи за нови домови и нестанбени згради како канцеларии и супермаркети, како и за објекти кои се во фаза на големо реновирање и им оставаат повеќе од 10 паркинг места.

Забрзувањето на инвестициите во инфраструктурата за олеснување на транзицијата кон електрични возила беше еден елемент во широкиот национален документ – стратегијата за нулта емисија – објавен од британската влада минатиот месец.