Ново хакирање на крипто-пазарот: Qubit Finance претрпе штета од над 80 милиони долари

52

Хакирањата станаа почести на пазарот на криптовалути, а Qubit Finance е еден од најновите децентрализирани протоколи за финансирање (DeFi) што беше нападнат.

Хакерите успеаја да добијат пристап и да украдат повеќе од 80 милиони долари од Qubit Finance, кој се базира на Binance Smart Chain, потврдено преку твит во петокот. Хак-адресите украле 206.809 Binance Coin (BNB) од протоколот QBridge на Qubit. Средствата се проценети на повеќе од 80 милиони долари во моментот на пишување.

QBridge беше хакиран за да се создаде „огромно количество xETH колатерал“, кој потоа беше искористен за да се исцеди целата количина на BNB складирана на QBridge, според PeckShield, кој ги анализира паметните договори на Qubit.

Во извештајот на безбедносната фирма CertiK, хакерот користел опција за депозит во договорот со QBridge за незаконски да ископува 77.162 qXETH, средство што го претставува Ethereum (ETH) поврзано преку Qubit. Протоколот бил доведен во заблуда, за да поверува дека хакерите депонирале пари, иако не го сториле тоа.

Според CertiK, хакерот ги извршил овие дејства неколку пати и како резултат ги претворил сите средства во Binance Coin. Ова го прави експлоитот седми по големина во DeFi просторот, според DeFiYield Rekt.

Тимот на Qubit испрати изјава за да ги информира клиентите дека сè уште го следат хакерот и нивните засегнати средства. Блогот, исто така, забележува дека тие го контактирале хакерот за да ја понудат максималната награда поставена од нивната програма. Оттогаш, тимот деактивирал голем дел од своите функции до понатамошно известување.