Новограц за TerraUSD: Голема идеја, која пропадна

20

Мајк Новограц го заврши својот молк за колапсот на TerraUSD (UST), нарекувајќи ја стабилната монета „голема идеја, која пропадна“. Тој, исто така, предупреди дека тешкото опкружување за криптовалутите ќе продолжи.

Основачот на Galaxy Digital Holdings Ltd., водечко име во секторот и поддржувач на Terraform Labs, компанијата зад Terra блокчејнот, остана без коментар повеќе од една недела. За тоа време, тој размислуваше за економијата и улогата на неговата компанија во крипто-индустријата, рече тој во изјавата цитирана од Блумберг.

Новограц, поранешен трговец со хеџ фондови, ја обвини предизвикувачката меѓународна макро средина и рече дека колапсот на монетите на Terra блокчејнот ја нарушил довербата во криптовалутите и децентрализираните финансии воопшто.

Според него, Galaxy Digital првпат инвестирал во Terraform Labs во четвртиот квартал од 2020 година. Оттогаш, го рекламира TerraUSD и на социјалните мрежи и во печатот.

Според него, резервите на стабилната монета не се доволни за да се спречи нејзиниот колапс. „Резервите не беа доволни за да се спречи падот на UST“, рече Новограц. „Во ретроспектива, работите секогаш изгледаат појасни“, додаде тој.

Инвеститорот, исто така, го користи моментот за да се погрижи бизнисот на Galaxy да остане диверзифициран и компанијата да има силни капитални и ликвидни позиции. Претходно минатата недела, компанијата соопшти дека се подготвува да постигне 300 милиони долари овој квартал.

Милијардерот, исто така, ги охрабри индивидуалните инвеститори кои инвестирале во криптовалути да ја продолжат својата стратегија, но да бидат сигурни дека го земале предвид управувањето со ризикот. Нивните криптовалути треба да бидат помеѓу 1% и 5% од нивните средства, советува Новограц.

„Тажно е да се читаат приказните на инвеститорите на мало кои ги загубиле заштедите со една инвестиција“, рече Новограц. „Но, важно е помалку искусните учесници на пазарот да ризикуваат само она што можат да си дозволат да го загубат“, рече тој.

Според милијардерот, нестабилноста веројатно ќе продолжи и макро ситуацијата ќе остане предизвикувачка. Во исто време, тој инсистира дека криптовалутите нема наскоро да исчезнат.

„Цврсто верувам, сега повеќе од кога било, дека крипто-револуцијата е тука да остане“, рече тој.