ОАЕ испраќаат нафта во Европа со танкерот „Душата на Москва“

116

Обединетите Арапски Емирати започнаа со испораки на нафта во Европа, бидејќи европските купувачи одбиваат увоз од Русија поради нападот на земјата врз Украина, пренесува Блумберг.

Танкерот „Духот на Москва“ (Moscow Spirit) – ангажиран од TotalEnergy – плови до холандското пристаниште Ротердам во Холандија со товар од околу еден милион барели сурова нафта од Емирати, според податоците од агенциите за мониторинг на пристанишните танкери собрани од Блумберг.

Нафта од Обединетите Арапски Емирати во Европа последен пат беа испорачани во мај 2020 година, кога Ковид-19 ги ​​потресе нафтените пазари.

Пред нападот на Украина, Русија беше најголемиот снабдувач на сурова нафта во Европа, а сега голем дел од вкупните количини што претходно ги испорачуваше на стариот континент се транспортираат во Азија.

Фото: Facebook