Обемот на продажбата на мало се намали и во ЕУ и во еврозоната

8

Обемот на малопродажбата е намален за еден процент во еврозоната и за 1,2 отсто во Европската унија во јули на годишна основа, соопшти Евростат.

На месечна основа, обемот на трговијата на мало е намален за 0,2 отсто во еврозоната и 0,3 отсто во ЕУ, во однос на јуни 2023 година, јавува Anadolu Agency.

Според податоците на Евростат, обемот на трговијата на мало во еврозоната во истиот период е намален за 3,4 отсто кај автомобилските горива, а за 2,2 отсто кај храната, пијалаците и тутунот.

Во меѓувреме, обемот на продажбата на мало на непрехранбени производи е зголемен за 1,1 отсто.

„Во ЕУ обемот на трговијата на мало е намален за 3,9 отсто кај автомобилските горива и за 2,4 отсто кај храната, пијалоците и тутунот, додека кај непрехранбените производи е зголемен за 0,7 отсто“, додава Еуростат.

Меѓу земјите-членки, најголем годишен пад е забележан во Словенија (минус 16,3 проценти), Естонија (минус 8,6) и Унгарија (минус 7,6), додека Шпанија (8,6), администрацијата на кипарските Грци (8,0) и Луксембург (6,9). проценти) забележа најголеми зголемувања.